По думите му тези, които водят битка против използването на допинга, не са честни

В миналия епизод, от доброволното изгнание на Иван Абаджиев в село Белокопитово, чухте спомените на „папата на шангите” за най-големите успеха на българската тежка атлетика и за последвалите грандиозни допинг скандали.


Днес разказът продължава от най-ниската точка на кариерата и от дъното на живота му.
„Имаше някаква нагласа, не мога да определя от кого, може би от всички. Защото предаванията по „Всяка неделя”, този шум, който се вдигаше в пресата, всичко беше против мен. Всичко се представяше много грозно. Бях подложен на масивен допинг контрол”, започна разказа си Иван Абаджиев.


Когато скандалът нараства, Абаджиев прочита в една книга за т.нар. "метаболити на разпада". В руски институт направили експеримент. Оказва се, че тези метаболити на разпада увеличават белтъчната синтеза в организма – това, което вършат анаболните стероиди.


„Толкова съм изстрадал за тази тежка атлетика”, заяви Иван Абаджиев.


В заключение той обяви: „Трябва да разберат ролята на физическите натоварвания. Тя е много по-голяма, отколкото всякакви лекарства. За мен спорта в света не е много съвършен. Не е чист. Аз не вярвам, че тези, които водят битка против използването на забранени лекарства, са много честни.


Целия разговор гледайте във видеото.