Друг вид скок с парашут е така наречения скайдайвинг

Мечтата на човека да лети като птица съществува от столетия. Как се появява първия парашут, каква е връзката му с днешния бейсджъмпинг, както и има ли българи, които го практикуват на световно ниво - в репортажа на Ева Костова.


„Ако човек има палатка от колосано платно с ширина 12 лакти и с височина 12 лакти, той може да се хвърли от всякаква голяма височина без опасност за себе си”. С тези думи Леонардо Да Винчи рисува прототип на пирамидален парашут още през XV век.


Първият скок с парашут, изработен от памучно платно, е извършен от французина Ленорман през XVIII век. Скокът е изпълнен от 62-метрова кула и за разлика от многобройните по-ранни опити, завършва успешно. Така мечтата да видиш света от птичи поглед започва да преследва все повече хора. Следват множество опити за скокове от мостове и кули, което поставя основата на бейсджъмпинга.


Друг вид скок с парашут е така наречения скайдайвинг. Разликата е, че тук скока се извършва от самолет и риска е по-малък, тъй като статистиката нарежда бейсджъмпинга на едно от челните места по смъртни случаи.


Повече по темата гледайте във видеото.