Тя е сгушена в полите на Лозенската планина, едва на 15 км. от София

Урвич - последната крепост на Шишмановци и средновековния манастир "Св. Илия" са сред последните открития на проф. Николай Овчаров.


Сгушена в полите на Лозенската планина, на едва 15 км. от София, се намира една от перлите на българската археология - крепостта Урвич. Средновековната крепост предизвиква интерес вече близо 100 години, но едва преди 3 започват мащабните разкопки в района.


Крепостта е създадена вероятно още около V век, но голяма историческа важност придобива към XIII - XIV век, когато е използвана, за да брани подстъпите към Средец.


Брата на цар Иван Шишман - Иван Асен или известен още като цар Ясен, е загинал някъде тук, в местността, при битка с турските войски.


Според преданията, след като османците превземат Урвич, той продължава да съществува. Превърнат е в манастир, който съхранява културата и вярата на българите по време на робството.


Съмненията на археолозите за съществуването му се подсилват още повече от писанията на Пайсии Хиляндарски. В „История Славянобългарска” той разказва за "крепостта с манастир в теснините на река Искър край София".


С помощта на студенти по археология, проф. Овчаров и доц. Петрунова са разкрили килиите, магерницата и оградите на манастира. Категорични са, че разкопките да ги изненадат с още изненадващи открития.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Ева Костова