Сред тях са сребърна сабя с инкрустации от рубин, сервиз, изработен изцяло от нефрит, седефен шах от Виетнам

Сребърна сабя с инкрустации от рубин, сервиз, изработен изцяло от нефрит, седефен шах от Виетнам. Това са само малка част от подаръците, които Тодор Живков е получавал в качеството си на държавен глава на България.  


Повечето подаръци са получени, когато различни държавни лидери са посещавали България, но има и такива дарове, които Тодор Живков е получавал при свои визити.  Сред подаръците  са седло за камила лично подарено от Моамар Кадафи в началото на 70-те години на миналия век, позлатен комплект за лов -дар от Леонид Брежнев, слон с инкрустации от слонова кост от Индира Ганди.


Повечето държавни лидери подарявали своя лична снимка в скъпа рамка. Сред подаръците е и умален макет на станция „Мир”. Получен е и сувенир  от работниците в АЕЦ „Козлодуй”, а като подарък фигурира   дори кожа от питон. Има и изключително ценен сребърен кораб подарен от емира на Кувейт.


Колекцията все още не е оценена, но сумата й ще бъде внушителна твърдят специалистите. В музея е загатнат и живота на Тодор Живков в снимки. Подарените експонати донякъде разкриват връзката на Българя с почти целият свят.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Линда Джонголова