Училищата могат да събират пари за допълнителни дейности, но на доброволен принцип

Силна зрителска реакция след репортажа, който ви показахме на 1-ви октомври в Новините на Нова за взимането на пари в пловдивски училища за допълнителни дейности. Става въпрос за парите, които се събират от родителите на учениците за охрана на учебните заведения или купуване на листове за разпечатване на тестове. 


След излъчването на репортажа много зрители ни писаха и коментираха, че това не е проблем само в едно училище, а в много, при това в различни градове в страната.

  
Вчера ви показахме разказа на майка, която е и учителка в пловдивска гимназия. Тя ни сигнализира за практиката, с която родителите от своя джоб плащат за охрана на училищата. 


„Всяка година в началото ни събират по 30 лева, която ни се казва, че е за охрана и ние считаме, че това са пари за охрана. Тази година за първи път от вътрешни източници в едно от училищата разбрахме, че охраната се заплаща от бюджета на училището. И ние родителите сме подведени, че сме задължени да заплащаме охрана. Срещу тези пари не ни се издават абсолютно никакви документи. Това го наричам рекет, коментира тя.


Родителите разказаха, че сумите, които им събират варират между 20 и 40 лева. Обяснението на директорите – парите от делегираните бюджети не достигат. Практиката беше потвърдена и от зрителите ни. Според някои от тях това се случва редовно във всички училища и то не само за охрана, но и за консумативи. Според друг наш зрител пари се искат от родителите и за тестове, касетофони или географски карти. Някои от зрителите ни поискаха да бъде направена проверка в цялата страна. 


В отговор на наше запитване от Министерството на образованието обясниха, че няма законово основание да се сбират такси от родителите и учениците за охрана. От там обаче ни обясниха, че училищното настоятелство може да събира пари за допълнителни дейности на училището, защото е юридическо лице. Това обаче трябва да става на доброволен принцип, но в никакъв случай не може да има задължителен характер.