Президентът участва в откриването на нова университетска сграда в Русе

Страната ни има нужда от израстването на ново поколение предприемчиви българи, заяви в Русе Росен Плевнелиев. Според президента развитието на всяка оригинална идея трябва да се подкрепя, както и да се използват резултатите от научната дейност във всички приложни сфери.

 

"Рецептата е „Върви, народе възродени”, а не „Радка пиратка”," категоричен беше държавният глава в слово при откриването на „Канев център”, сграда към Русенския университет "Ангел Кънчев", чието изграждане бе финансирано от живеещия от години в Канада българин Игнат Канев. Плевнелиев похвали постъпката на сънародника ни, като отбеляза, че е направил нещо, което не се е случвало у нас откакто братята Христо и Евлоги Георгиеви даряват сградата на Софийския университет преди 136 години.

 

По думите на президента „Канев Център” ще съдейства активно за изграждането на пряка връзка между представителите на научните среди и на бизнеса в региона. „Вие дарихте сграда на българския университет и показахте рецептата. Рецептата е да надграждаме и да строим, а не да разваляме. Рецептата е да инвестираме в развитието на нацията, образованието на следващото поколение,” заяви на церемонията Росен Плевнелиев.

 

"Напуснах България като момче в търсене на възможности в други краища на света. С възрастта и разстоянието връзката с България стана по-силна. Извън България се чувствам като дърво без корен, като човек, разделен от своя дом и народ", каза на свой ред канадският предприемач от български произход.