Сериозен спад в броя на желаещите да учат в професионалните гимназии виждат от образователното ведомство

Средното образование у нас е в тежка морална и институционална криза. Становището е на Съюза на учениците в България. Според тях децата в училищата заучават материалите, вместо да мислят и разсъждават. 

 

Сериозен спад в броя на желаещите да учат в професионалните гимназии виждат от Министерството на образованието. През последните 10 години броят им е намалял с 50 хиляди и в момента  в тях учат около 143 хиляди ученици. 

 

Педагогическият състав пък в професионалните училища все повече застарява. Миналата учебна година учителите до 34 години в тях са намалели с над 2 800. За сметка на това е нараснал броят на учителите до 60 години - с повече от 1 000. Причината - липсата на мотивация в младите хора да бъдат учители. 

 

В същото време бизнесът у нас не получава кадрите, от които има нужда, смятат от стопанската камара. 

 

Затова по примера на Швейцария и Германия ние също ще въведем съвсем скоро така нареченото дуално обучение. Чрез него децата ще имат практически часове и стажове по специалността си – тоест първите си познания по професиите, за които учат ще ги научават директно в работна среда. 

 

За подготовката си в предприятията учениците ще получават заплащане. В Търговско-банковата гимназия в София имат практика от години, но тя основно остава в училището. 

 

Най-много желаещи в момента има в професионалните гимназии по туризъм и информационни технологии. Липса на желаещи има в обучението за шлосери, асансьорни техници, фризисти и заварчици.