Идеята е на експерти от Икономическия и социален съвет

Близо 4500 деца са отпаднали от училище през миналата учебна година. От тях 620 са напуснали заради нисък успех. Сравнено с предишни години, този брой е в пъти по-малко, обясниха от Синдиката на българските учители. 


Най-често децата напускат обучението си преди да са го завършили по социални и икономически причини. Тоест – или родителите им нямат пари, за да ги пускат на училище, или пък има незаинтересованост от тяхна страна затова дали детето ще получава образование или не. 


Преждевременното напускане на училище води след себе си куп проблеми, смятат експертите. 


По думите на зам.-социалният министър Росица Янкова, тъй като те страдат от липса на заетост, се причисляват към групата на трайно безработните. Освен това, те се вливат и в групата на т. нар. бедни, които живеят под линията на бедност.


Най-често от образователната система отпадат деца от етническите малцинства или от семейства, които често се местят. 2/3 от децата у нас напускат училище още преди да са започнали средното си образование и остават с основно. Намалява обаче  отпадането на ученици в начален етап. 


До края на месеца се очаква да бъде приета стратегията за намаляване на броя на отпадащите от училище. 


Междувременно, експертите от Икономическия съвет искат родителите, които не пращат децата си на училище, да полагат обществено-полезен труд, а помощите за децата в рисковите групи да бъдат обвързани с успеха им. Друго искане е шофьорската книжка да се взима срещу диплома за средно образование. 


Експертите искат категорично предучилищната за 4-годишните да стане задължителна. Нещо, за което от образователно министерство са против. Освен това от съвета искат създаване на индивидуален образователен номер. Той ще бъде за всеки ученик, за да следи развитието му.


Повече гледайте във видеото.