Ремонт на асфалтовата настилка вкарва движението в едното платно, съобщи инж. Христо Монев

„Заради дефекти на асфалтовата настилка на "Дунав мост 2" в началото на ноември започва работа по отстраняването им, а движението ще се осъществява само в едното платно”, каза в интервю за БТА инж. Христо Монев, ръководител на Звеното за изпълнение и управление на проекта "Дунав мост Видин - Калафат" и член на Надзорния съвет на смесеното българо-румънско дружество "Дунав мост Видин - Калафат" АД. 

 

Той уточни, че движението по моста няма да се спира, като трафикът ще се извършва в двете направления върху платното посока България-Румъния. 

 

"Дефектите не са сериозни, но на тяхната поява се гледа много отговорно от страна на инженера, строителя и Министерството на транспорта. Работим, за да се намерят и дефинират причините за появата им в такъв кратък срок от пуска, така че при бъдещата експлоатация, те да не се появят", посочи имж. Монов. Той допълни, че появилите се дефекти на асфалтовата настилка нямат нищо общо с поведението на мостовата конструкция. 

 

„При такива сложни обекти се появяват неочаквани строителни дефекти, които не са могли да бъдат предвидени и отбелязани на каквото и да било друга конструкция”, допълни той. 

 

Дефектите констатирани на моста "Нова Европа" при Видин – Калафат нямат нищо общо със здравината на мостовата конструкция, обявиха и в съобщение до медиите от Транспортното министерство. Инспекцията на новото съоръжение е разпоредена от министъра на транспорта през октомври заради появили се напуквания в асфалтовата настилка. Комисията е установила сериозни проблеми, но ако те бъдат отстранени качествено и в срок, няма да се отразят на бъдещето експлоатиране на моста, допълват от ведомството.   

 

От пуска на моста до края на октомври в двете посоки на съоръжението са преминали над 176 000 моторни превозни средства, сочи официалната статистика. Според предварителни изчисления над 415 хил. превозни средства ще преминат моста през първата година от откриването му, а инвестицията в него ще се изплати до 15 години.