Законови промени ще подобрят социалното положение на служителите в униформа

Заповедта за преместване на полицейски служители в други районни управления е отменена, обяви заместник-вътрешният министър Васил Маринов, цитиран от БГНЕС. Решението е взето на неофициална среща в МВР между политическото ръководство на министерството и представители на синдикатите и на управленията.

 

„При привеждането на посочената заповед в действие констатирахме, че е нарушена комуникацията с колегите, което роди тези недоволства”, обясни Маринов.

 

По-рано днес на протест пред столичното Трето районно управление „Полиция” излязоха повече от сто униформени. Напрежението сред служителите на реда предизвика заповед на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев за преместването на всички патрули от едно районно в друго. Като мотив за подобна мярка се сочеше борбата с корупцията. Полицаите обаче възразиха, че на новото си работно място те не познават районите и криминалния контингент, което ще попречи на ефективната им работа.

 

Заради протеста пред Трето районно дойдоха главният секретар на МВР и директорът на СДВР. След разговор с полицаите те съобщиха, че заповедта на министъра ще бъде отменена.

 

Заместник-министър Маринов съобщи още, че на днешното заседание на Министерския съвет са приети промени в Закона за МВР, в които са залегнали 99% от предложенията на синдикатите, насочени към подобряване на социалните условия на служителите. Регламентирано е също упражняване на нощния и извънреден труд. Гарантира се и професионалното развитие, а конкурсното начало ще се прилага само при назначаване на работа.

 

В законопроекта се прави ясно разграничение между политическото и професионалното ръководство на МВР, стана ясно още. Това означава също, че министърът няма да се намесва в работата на професионалното ръководство.