Благодарение на нея около 200 души са получили право на социални помощи без да ги заслужават

Мащабна схема за източване на социални помощи разкри екипът на предаването на Нова „Разследване” – как срещу подкуп психиатри издават фалшиви медицински протоколи за психични болести. Разследването предизвика бързи реакции на МВР и прокуратурата. По тази схема около 200 души са получили право на социални помощи без да ги заслужават.


Преди три години безработните трябваше да полагат само пет дни обществено полезен труд за да вземат помощи. Тогава аргументът на държавата да удължи срока беше, че за 14 дни по-трудно можеш да си вземеш болничен.


Екипът на „Разследване” обаче опроверга това. Във Видин си има специални уредници, които срещу пари помагат да си издадем фалшив ЛКК-протокол за психично заболяване. И така точим държавата.


Уредникът посредничи в схемата с медицински служители и резултатът е свидетелство за психично разстройство и ЛКК-комисия с протокол за пред социалните. С този протокол социално слабите получават облаги без да работят задължителните 14 дни всеки месец. В проследените от предаването случаи това са по 150 лв на месец, 42,90 лв обезщетение за безработни, 328 лв за отопление годишно и много други отстъпки.


Кой е психиатърът в заснетата схема, кой е посредникът, кои са другите облагодетелствани? И защо случаите от типа са над 170 само за година? Механизмът отвътре.

 

Гледайте тази неделя в „Разследване” – от 19:30 часа, след Новините на Нова.