За пет години броят на съдебните заповеди за защита от насилие се е увеличил почти двойно

Повече от половината българи смятат, че насилието у дома е личен проблем и не трябва да се намесват в него. Данните са на неправителствени организации. 
 
През миналата година над 57 на сто от приетите обаждания на горещия телефон са именно за домашно насилие. Сред жертвите са както жени, така и деца. Все по-често на насилие са подложени мъже
 
Наш екип се срещна с жена, която е успяла да се пребори и да се защити от своя насилник.
  
„Над 11 години сме свободни” – с тези думи ни посрещна Адриана и малкият й син Борис. Нейната история започва като всяка друга – намира мъж, към когото започва да изпитва силни чувства. Още в началото, характерът му й се струва по-особен, но решава, че с времето ще улегне. Няколко месеца по-късно обаче всичко за нея се обръща и започва тормозът от партньора й. 
 
Разказва, че толкова лошо я е бил, че в областта на ребрата е била цялата синя.
 
Психическото насилие, което ми се оказваше непрекъснато, физическото и сексуалното насилие, което изобщо не трябва да се подценява – това накуп става нещо огромно”, разказва Адриана.
 
Две години след това намира сили и търси помощ от неправителствени организации. 
 
Синът на Адриана е категоричен, че за него е важно да не стане като баща си. Убеден е, че той не му липсва и никога няма да му.
 
Историята на Адриана могат да споделят още много други жени, смятат експертите. Често, според тях, самите жертви не искат да приемат, че срещу тях се упражнява насилие
 
„Получава се един омагьосан кръг, в който си толкова обезсилен, че се страхуваш или се чувстваш виновен, че в дома ти има насилие”, обяснява директорът на Асоциация „Анимус” Надежда Стойчева.
 
По думите на Пенка Стоянова от ГД „Национална полиция”, понякога освен до средни и тежки телесни повреди може да се стигне и до летален изход при жертвите на домашно насилие, които дълги години са мълчали и са търпели. 
 
Голяма част от хората, които стават свидетели на насилие, често си затваряли очите за това, което виждат. Само за пет години броят на съдебните заповеди за защита от насилие се е увеличил почти двойно. От началото на годината са издадени над 2000 заповеди. 
 
Повече гледайте във видеото.