Намаляване на бакалавърското образование сочи и европейската тенденция

Ученето за бакалавърска степен да бъде намалено от четири на три години, за сметка на увеличаване на годините за магистратура. Това може да бъде записано в стратегията за развитието на висшето образование до 2020 година. Студенти от 30 университета от цялата страна, се включиха в дискусията по стратегията, в която участва и премиерът Пламен Орешарски.  


Студентите от колежите били на мнение, че бакалавърската степен трябва да се учи три, вместо четири години, а от Великотърновския университет били за запазване на сегашното положение.   

 

„Трудно е да кажа, че само от мен ще зависи това дали ще бъдат три, или четири години бакалаврите. Европейската тенденция е да скъсяваме бакалавърското образование и да увеличаваме магистърското”, обясни образователният министър Анелия Клисарова.


За бакалавър да се учи три години, а за магистър две – такава е тенденцията в Европа. В крайна сметка работни групи ще търсят консенсус по темата. На срещата с премиера студентите поставили въпроса за финансирането на вузовете, което да не бъде обвързано с броя на учещите, както е сега.


„Да бъде насочено към необходимост на студентите в съответните професионални направления, към подобряване качеството на висшето образование в съответните професионални направления и като цяло”, предложи председателят на Национално представителство на студентските съвети – Ангел Георгиев.


Като слабост на нашата система премиерът Орешарски посочи липсата на връзка между университетите и работодателите.  

 

Министър-председателят даде и съвет на студентите:

 

Възприемайте знанията, които ви дават университетите, само като една база. И се гответе да бъдете ученици през целия си живот. Казвам ви го и от личен опит!”