Половината от избирателите са клирици, другата половина са миряни

Днес във Варна ще се проведе втори епархийски избор за нов Варненски и Великопреславски митрополит. На него ще бъдат излъчени двама от 13 кандидати.


Половината от избирателите са клирици, другата половина са миряни. Ако Светият синод прецени, че епархийският избор е протекъл изрядно, следващата неделя, 22-ри декември между двамата излъчени ще бъде избран и новият Варненски митрополит.


Припомняме, че на 17-ти ноември епархийският избор се спря на  Агатоникийския епископ Борис и на Проватския епископ Игнатий. Светият синод касира избора. Това стана след епархийска жалба и протести на клирици и миряни, че е имало натиск над избирателите как да гласуват. И още, че нарочно са били излъчени неравностойни кандидати - силен  и слаб.


Синодът обаче остави и двамата в новата - стара листа с 13 претенденти за митрополитския престол. Това стана на фона на бдение - два автобуса миряни от Варна дойдоха пред сградата на Синода в София на 23 ноември, за да искат касиране на епархийския избор.


Проведе се обаче и контрабдение - за кандидатурата на Борис се застъпиха и лица, познати от политическите акции в последните месеци - камерите ни засякоха Бисер Миланов с прякор Петното. Междувременно и Игнатий, и Борис се прочуха. Единият с версията си, че дядо Кирил е бил убит. Другият - с непристоен клип, който беше разпространен в интернет.


От инициативния кометет, който бе създаден след като бяха обявени резултатите от епархийския избор на 17-и ноември, многократно са пускали жалби до Светия синод. Два от сигналите са били за сериозни нарушения на епископ Борис.

 

Вярващите са категорични, че ако се повторят същите резултати или бъдат избрани недостойни кандидати, отново ще поискат касиране на изборите. Днес преди вота епархийски избиратели споделиха, че отново е оказван натиск върху тях.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Нивелина Няголова