Отговор - в репортажа на Биляна Борисова

Намалението на цената на тока от януари ще е третото в рамките на година. Усетиха ли понижението на тарифите домакинствата и как се справят с разходите си за ток фирмите - репортаж на Биляна Борисова. 

 

Сметката за ток на семейство Ангелови през зимата достига 300 лева. Те се отопляват с климатик. Антон и Ива не смятат, че поредното намаление с един процент ще окаже влияние на фактурата им, както не са усетили разлика и при тези от март и юни. 

 

„Колко да е намали? На триста лева - три лева. Тоест, няма и да се усети”, каза Антон Ангелов. 

 

Според Ива 10-процентното намаление на нощната енергия няма да облекчи особено домакинството й. 

 

„Това, какво означава, че трябва да перем през нощта, да готвим през нощта или пък да се отопляваме само през нощта, защото ние се отопляваме на ток през цялото време. И това няма да окаже абсолютно никакво влияние върху нашата сметка”, обясни Ива Ангелова.

 

„Подиграват се с нас за поред път!”, възмущава се Антон Ангелов. 

 

А от бизнеса настояват държавата да помисли и за разходите за ток на фирмите, тъй като те са едни от най-големите данъкоплатци.

 

„Според мен е редно да има и едно намаление и на промишления ток, за да поемем глътка въздух и ние, защото досега гълтаме само вода. И с парите да можем поне с малко да им увеличим заплатите, защото парите за нищо не стигат”, каза хлебопроизводителят Мирчо Ценков.

 

Той коментира още, че високите сметки за ток през зимата може да доведат много от малките и средните фирми до фалират. 

 

Репортер: Биляна Борисова