Хората с лихвоточки могат да получат финансиране, но ако отговарят на редица условия

Продължават проблемите около изплащането на лихвоточките. Според притежателите на такива, ако не бъдат отпуснати допълнително пари от бюджета, може да не успеят да си получат компенсациите и след 2019-та година. Така сагата им ще навлезе в четвърото си десетилетие, пресмятат потърпевшите вложители. Проблемът засяга над 180 000 души у нас.


Оказва се, че "осребряването" на лихвоточките е доста труден процес. За Валентин Христов вече и неосъществим. Макар че родителите му са спестявали от края на 60-те години на двайсти век за жилище.


Право да получат финансиране от специалния държавен фонд са само хора с лихвоточки, но отговарящи и на редица условия, които се изменяха през годините. Сред тях  е да не са прехвърляли имот на дуги лица от 1 януари 1981 г.


60 000 притежатели на  т.н. „жилищно-спестовни влогове”, които отговарят на изискванията,  според последните изменения в закона, ще могат да ги осребрят, при покупка на жилище, но до 2016 г. А пари може да получат от държавата чак през 2019 според изменението, публикувано декември.  


Експерти обаче твърдят, че тази сага ще продължи десетилетия. Това се дължи на факта, че Бюджетът на Националния компенсационен фонд през последната година е бил едва 14 млн., което е стигнало за компенсирането едва на около 2000 правоимащи, и то с по 6 хиляди лева средно. Така, ако нещо е ясно за компенсирането с лихвоточки през 2014 г., това е че нищо не е ясно.


Повече по темата гледайте във видеото.