Минималните температури ще са около нулата, а дневните около 10 градуса

В събота времето ще е слънчево, но и на доста места мъгливо. Обичайно за сезона, сутринта около реките ще е мътлива, край морето - облачна, а на по-високите места - слънчева. Там, където мъглите са по-тънки, видимостта ще се подобри чуствително около обед, когато и температурите ще са най-високи.


Слънцето има най-малък шанс в битката с мъглите в Дунавската равнина и по Черноморието. Там почти през целия ден небето ще е в мъгла и ниски облаци. Вятърът следобед ще се ориентира от югоизток и отново ще покрие низините с облаци.


Температурите ще са малко по-високи от днес. Минималните ще са около нулата, а дневните ще надхвърлят 6 - 10 градуса, в по-слънчевите места ще достигнат 12 - 13. В планините на 1000 метра се очакват 8, а на 2000 - нула градуса. Там ще е слънчево.


Основна тема в прогнозите за времето в цяла Западна Европа в последните часове са силните ветрове от океана, като поривите надхвърлят 100, 150 км/час. В Корн-Уол, Англия, където вълните по крайбрежието, в комбинация с проливните валежи причиниха наводнения. Силни валежи и ветрове над 50, 60 км/час се очакват и утре преди обед по цялото Атлантическо крайбрежие. Най-силен ще е вятърът в Португалия, Испания и по Западното Средиземноморие.


На континента ще е сравнително топло със средна максимална температура около 6 градуса, в Южна Европа до 12 - 15, а на североизток до минус 10 - 12 градуса.


В Чикаго (Илинойс) тази сутрин температурите паднаха до минус 26 градуса, а снежната покривка достигна 30 см.  Очаква се студът от Съединените щати и Канада да  достигне Северна Европа към средата на месеца.


В неделя у нас ще се заоблачи, по-плътно над Западна България. В понеделник и вторник ще остане облачно, почти без валежи. Едва в сряда и четвъртък облаците на по-високите места и в планините ще намалеят до слънчево. В низините и крайните източни райони обаче слънцето ще продължи да се крие зад мъгли и облаци.


Пълната прогноза за времето вижте на Sinoptik.bg