Това стана ясно по време на проведената среща с изпълнителния директор на дружеството

Съкратените в началото на декември 150 работници от Бургаски корабостроителници няма да получат дължимите заплати и обезщетения. Това стана ясно по време на проведената среща между изпълнителния директор на дружеството и представители на работниците. Другата новина е, че част от съкратените от Бургаски корабостроителници работници ще бъдат върнати на работа в следващите седмици. 

 

От ранни зори работниците очакваха пред портала на дружеството изпълнителния директор да излезе и да разговаря с тях. В 8:15 обаче охраната обясни - директорът ще приеме само четирима от тях. Срещата продължи близо час. Представителите излязоха с добра и лоша новина от нея.

 

„Поетапно казаха - тази седмица до края ще бъдат поканени хора, които да започнат работа. Следващата седмица също ще бъдат поканени хора. Поетапно ще бъдат, няма да бъдат всички поканени и тези, които са поканени, ще бъдат пряко свързани с ремонта на „Спусковото”. И впоследствие вече ще бъдат назначени други хора, които да започнат работа във фирмата”, каза един от съкратените Стоян Недев. 

 

Вече били изпратени съобщения до хората, които трябва да си подадат молби за назначаване в ново дружество с име „Парабел”. След време името му щяло да се промени на „Корабосторителница - Бургас”.

 

„А с неизплатените възнаграждения какво става - това е лошата новина - никакви плащания повече няма да има. Казаха, че ще си получим парите през съда”, обясни друг от съркатените – Васил Генков. 

 

Сред протестиращите се появи и адвокат, който преди време поел ангажимента да защитава съкратените работници без да му плащат предварителен хонорар. Сега обаче по думи на съкратените той им искал „на първо време по 50 лева”.

 

Защитникът Антон Фотев отвърна: „Искам им 50 лева, за да си възстановя загубите за месеца. Аз съм загубил вече пари - мои пари съм загубил. Моето време струва пари”.

 

Репортер: Цеца Алексова