Мярката не важи за охраната и изрично упълномощени от ректора лица

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев издаде заповед, с която забранява достъпа и пребиваването в Ректората. Решението, което се основава на правилника на висшето учебно заведение, е във връзка с „настъпилата извънредна ситуация в резултат от окупацията” на сградата на Ректората, уточнява съобщение на сайта на Алма Матер. Мярката не се отнася до охраната на университета и изрично упълномощени от ректора лица.

 

От университета обявиха, че Академичният съвет на СУ „Св. Климент Охридски” иска сградата на Ректората да се освободи, след като на извънредно заседание вчера упълномощи ръководството да предприеме мерки в тази посока. Окупацията бе определена като недопустима.

 

Действията на малка група граждани, част от които дори не са от академичната общност на Алма Матер,… пречат на десетки хиляди наши студенти и техните близки, както и на преподавателите и служителите от администрацията”, се казва в официалната позиция на ректорското ръководство. То оценява прогонването на университетската охрана вчера като престъпление, а самата окупация като завземане на държавна публична собственост.

 

Апаратура за милиони левове, за която академичното ръководство носи отговорност, банкомати, паричен салон, уникални музейни сбирки, официални печати, дипломи, книжарници, библиотеки, автомати за храни и напитки и пр. са оставени без надзор”, предупреждават от ръководството и отбелязват, че университетът не може да изпълнява националните и международните си задължения по ред програми и проекти.