Започва и проверка във фермите, произвеждащи яйца

Спешна инспекция за хормони в пилешкото месо, разпореди министърът на земеделието и храните Димитър Греков. 

 

Преди дни лекари и родители предупредиха, че хормони, които трябва да ускорят растежа на пилетата, водят до ранен пубертет. 

 

От Агенцията по безопасност на храните отрекоха тези твърдения, но въпреки това ще направят проверка. Тя ще обхване цялата верига - от производителя до магазинната мрежа. 

 

Ще бъдат инспектирани и малки, и големи производители.

 

Ще разпоредя пълна проверка за това, което притеснява българската общественост. Аз смятам, че няма основания за такива притеснения”, заяви Димитър Греков.

 

След като инспекторите вземат пилешкия продукт, той заминава директно за изследване в лаборатория. Анализът започва с изрязването на парчета най-малко от две места.

 

Този анализ е много тежък и трудоемък. По принцип един цял работен ден отива за пробоподготовката”, обясни д-р Румяна Димитрова.

 

Пробоподготовката включва измерване и хомогенизиране, извличане, изпаряване и пречистване на пробата.

 

Така лаборантите извършват поредица от тестове, преди пробата да стигне до машина, която дава крайния резултат. 

 

Пробата показва, че в използваното пилешко месо няма наличие на хормони. В моята практика 24 години в тази лаборатория, не е установено наличието на хормони в пилешко месо”, заяви д-р Албена Дамянова.

 

Въпреки резултатите някои експерти твърдят, че угояването с хормони е факт, а това води до ранен пубертет. Производителите отричат такава практика.

 

Хормонът за растежа се прилага само инжективно при хората. Представете си едно помещение от 15 000 пилета как ще ги ловят и как ще ги инжектират, за да растат по-бързо. Някои наивно смятат, че както на спортистите дават анаболи, на пилетата може да даваме, но ако направят сметка за цената, ние какъв олимпийски медал ще получим?”, обясни проф. Димитър Белоречков. 

 

Дори и в някои пилешки продукти да има хормони, термичната обработка би ги унищожила, успокоява професорът. 

 

Важно е, ако се намери нещо, да разберем произхода, откъде е тръгнало. Почти съм убеден, че не е от българските производители”, заяви министър Греков.

 

Ако проверките установят наличие на хормони, партидата с пилета ще бъде унищожена. А за нарушителите ще има глоби, дори закриване на дейността допълни земеделският министър.