„Става дума за около 2 млрд. долара в активи в задгранични дружества”, обясни Димитър Луджев

„Става дума за около 2 млрд. долара в активи в задгранични дружества и проекти от различен тип, включително и финансови. Става дума да 1 милиард задгранични депозити на външно-търговска банка. Става дума за огромни суми и гигантски проекти”.


Това обяви в студиото на „Събуди се” Димитър Луджев – бивш вицепремиер, министър на отбраната, автор на доклад през 1991 г. на изнесените от България капитали.


„Става дума за два доклада. Единият беше за задграничните търговски дружества като основна форма на трансфериране на капитал от България в чужбина. Вторият беше за Държавна сигурност със специална част, засягаща използването на частни капитали от партийни държавни органи за лични цели и така наречената „скрита транзитна търговия” за търговия със специална продукция, наркотици, злато и други”, поясни Димитър Луджев.


Една част от тези пари са върнати в българската икономика и то по легален начин”, контрира Ген. Атанас Атанасов – бивш шеф на Националната служба „Сигурност”. Той обяви, че „партийно-стопанската номенклатура на БКП под прикритието на специалните служби на репресивния апарат на комунистическия режим. Това е амалгамата, която извършва тези операции съвсем планомерно и целенасочено, не хаотично.


На въпрос „Късно ли е за истината?”, ген. Атанасов отвърна: „Никога не е късно, въпросът е, че трябва да има политическа воля. Само че тези, които обясняват, че ще прокаат операция „Чисти ръце”, го правят по политически причини и няма да свършат никаква работа”.


Целия разговор гледайте във видеото.