Документът е необходим за провеждането на референдум и евентуално присъединяване към Русия

Парламентът на Крим прие декларация, с която обяви автономната република за независима. 78 от 100 депутати подкрепиха решението, което е необходимо, за да се проведе референдум за присъединяване към Русия. 

 

Поредната демонстрация на независимост от Киев беше посрещната със заплахи от новата власт в Украйна. Изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов заяви, че парламента в Киев може да гласува разпускането на парламента в Крим още тази седмица. 

 

Междувременно сваленият президент Виктор Янукович се появи в Русия. Първите му думи бяха, че въпреки появилите се слухове, е жив.

 

"Първо, заради слуховете, които бяха пуснати в Украйна, искам да кажа че съм жив. Не мога да заявя, че се чувствам добре заради това, което става в страната. Но искам да припомня, че не само съм единственият легитимен президент, но продължавам да бъда главнокомандващ на армията. Обявявам подготвяните на 25 май избори за незаконни. А за това, че Съединените щати щели да дадат пари на Киев, мога да кажа, че американската конституция не позволява да бъдат финансирани нелегитимни режими", заяви Виктор Янукович.