Евреите празнуват неуспеха на заговора на злия Аман, целящ тяхното избиване в халдейски Вавилон

Пурим, наричам още Еврйският карнавал, е празник в юдаизма, свързан с много веселие и радост, който тази година евреите отбелязват на 15-и и 16-и март. 
 
Те празнуват неуспеха на заговора на злия Аман, целящ тяхното избиване в халдейски Вавилон, както твърди книгата на Естир.
 
Традиционно на този ден евреите се маскират и организират празненства и карнавали. Всеки е свободен да прави неща, които през останалото време на годината са до някъде неприемливи като например да се напие. Яде се специална храна – Ушите на Аман, които представляват триъгълни сладки. В центъра на празника стои четенето на Свитъкът на Естер в синагогата. Всеки път, когато се спомене Аман, се вдига огромен шум, така че никой да не може чуе името на злосторника.
 
Друга традиция, свързана с празника, е подготвянето на представление, в което общността да се шегува с лидерите и членовете си.
 
В деня на Пурим всеки е длъжен да даде подаръци на най-малко двама бедни. За предпочитание е да се дадат повече пари за подаръци отколкото за празничното ядене и за изпращането на храна.