Това показват проверки на държавния строителен контрол в цялата страна

Опасни постройки в училища и детски градини застрашават сигурността на децата. Това показват проверки на държавния строителен контрол в цялата страна, направени през последния месец и половина. 

 

В над 900 обекта има нарушения на строителните норми, а някои от обектите са в предаварийно състояние. Проблеми има и при изпълнението на здравните и противопожарните норми. 

 

От ДНСК са изпратили препоръка до кметовете да затворят опасните сгради и до месец да отстранят нарушенията. 

 

От няколко години по външните фасади на физкултурния салон на 12 СОУ в София зеят огромни пукнатини. Част от мазилката също се лющи, а пари има само за козметични ремонти.

 

За строителните неволи директорката Вера Захариева многократно е уведомявала Столичната община, която стопанисва сградата на училището. Средства за по-големи ремонти досега не е имало. Заключението от проверката на строителните инспектори обаче е: пукнатината трябва да се запълни.

 

В много от другите проверени училищни сгради дефектите са по-големи и дори заплашват сигурността на децата. До месец кметовете трябва да решат  проблемите.

 

„Във всяка една запусната сграда има реален риск – няма парапет, няма обезопасяване, има дупки – при игра децата мога да пропаднат”, отбеляза началникът на ДНСК арх. Николай Христов.

 

Подробности по темата ще научите от репортажа във видеото.