Експеримент на Нова телевизия показа как може да се паркира безплатно в столицата

Далавери с платеното паркиране в центъра на София. Наш експеримент показа, че всеки цивилен автомобил със стикер на полицията може да паркира напълно безплатно в Синята и Зелената зона, дори и стикерът да е фалшив.


Оказва се символите на държавността ни не са никак защитени. Всеки от нас бързо и лесно може да ги фалшифицира. И с тях да получи привилегии. Като например безплатното паркиране в Синя и Зелена зона. Вероятността да ни глобят е все едно да спечелим шестица от тотото.


Този стикер с надпис „Национална полиция” можем да видим на много от личните коли на служителите от МВР. Лепенката им гарантира безплатно паркиране, въпреки че нямат това право. В серия от репортажи ви показахме как контрольорите не „закачат” такива автомобили.

 

Провокирани от тази нередност, с помощта на фотошоп и няколко лева, превръщаме тази снимка във фалшификат, който ще ни спести много пари.


Експериментът започва. Трябват ни два автомобила. На предното стъкло на червения залепяме фалшивия стикер. Белият е без отличителни знаци.


Паркираме колите-примамки в центъра на София без да изпратим SMS. Започваме да чакаме. След цели 3 часа безплатен престой идва ред на проверката. Контрольорът поставя бележка, че колата ще бъде закопчана. Следва проверка на червената кола със стикер на МВР. Служителят вижда стикера. Отминава я и продължава нататък. След близо 2 часа пристига екипът, който ще постави скоба на бялата кола. Молим да проверят и червената.


Изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Симеон Арнаудов и шефът на паркирането Румяна Милева така и не ни отговориха. Нямаме отговор и от Столичния общински съвет, който контролира дейността на Центъра за градска мобилност.

 

Повече по темата гледайте във видеото.