Отнемането на лицензите на ЕРП-тата изглежда все по-възможен сценарий

Държавата излиза на война срещу енергодружествата. Отнемането на лицензите на ЕРП-тата изглежда все по-възможен сценарий. Глоби от по 1 милион лева бяха наложени на ЧЕЗ, Енерго про и EVN. Изтече и ултиматумът на държавата - трите енерго дружества да се издължат на НЕК до края на днешния ден.

 

След като вчера министърът постави ултимутам, във второ действие се появи и нов герой - енергийният регулатор. От там размахаха пръст на енергодружествата и обявиха действията им за незаконосъобразни. Драмата се върти около 300 милиона лева, които ЕРП-тата дължат на НЕК, но и НЕК им дължи пари, затова те започват да си прихващат.

 

Часове преди края на ултиматума заваляха предупреждения. „Ако не си платят до края на деня, утре ще седнем, ще заседаваме и ще предприемем конкретни действия”, категоричен е председателят на ДКЕВР Боян Боев. Аргументът е, че това прихващане, което е незаконосъобразно, не е регламентирано. Само едно от дружествата излезе пред медиите, за да обясни. 

 

Това прихващане е абсолютно законно по българския закон, смята Йорг Золфелнер от EVN България. От дружеството контраатакуваха, че прихващането се правело често. А и те се опитвали неведнъж да решат проблема със средствата на дипломацията - с писма до всички възможни институции. Досега са изпратени 105 писма, но без резултат.

 

„Не можем да приемем обвиненията за дестабилизация на енергийната система и за заплаха за националната сигурност на страната”, допълва Золфелнер. От регулатора обаче не отстъпват от позицията си. Според председателят на ДКЕВР има основание да бъде отнет лиценза на ЕРП-тата, но това ще стане окончателно ясно до утре.

 

В крайна сметка от EVN развяха бяло знаме и протегнаха ръка за диалог към държавата. И извадиха 32 милиона, които да дадат на НЕК. От регулатора обаче отказаха да приемат плащането. "Днес в НЕК ЕАД бе получена сумата от 32 милиона лева от EVN Електроснабдяване. Платежното нареждане е предложение за заем. Следвайки закона НЕК ЕАД не може да приеме това предложение", се посочва съобщение от НЕК до медиите.

 

"Също така тази сума е малка част от размера на задължението на EVN Електроснабдяване към Национална електрическа компания ЕАД. Нашата компания продължава да смята, че задълженията на EVB Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго–про ще бъдат погасени в пълния им размер съгласно Указанията на ДКЕВР", се казва още в него.

 

И едно любопитно съвпадение - точно преди година, на същия ден, в същата зала, от EVN биха камбаната, че енергийната система е пред колапс.

 

На въпрос дали им се струва дежа вю фактът, че миналата година по същото време, само че друга управляваща политическа сила отново заплашваше с отнемане на лиценза на енергодружество, от дружеството коментираха, че вътрешната политика не е тема на EVN.

 

Според независимите експерти до отнемане на лизенцзи няма да се стигне. „Аз смятам, че това в момента е като крамола в италианско семейство. Много шум. Следете, до една седмица, седмица и половина, нещата ще бъдат урегулирани”, казва енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Според специалистите, изходът  е ясен, защото и двете страни имат право, а никоя от тях няма интерес да води война.  

 

Другите две дружества излязоха с коментари в духа на EVN, но не и пред камерите, а в писмен вид – че имат право да си искат парите и че не бавят плащания към НЕК. ЧЕЗ изплати на Националната електрическа компания сума в размер на 8 072 719 лв., като до края на март се предвиждат още две плащания. Това се посочва в изявление на регионалния мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал. Остава да разберем ще натежи ли това в тяхна полза и какво ще реши регулаторът.