След наредбата за диджейската професия, нов проект ще дава възможност на самоуки занаятчии да се дипломират

Проект, наречен „Нова възможност за моето бъдеще”, ще помага на самоуки занаятчии да се дипломират. Това означава, че например, ако пребивавате продължително време в домашна среда пред печката в кухнята, може да кандидатствате за диплом по специалността майстор-готвач. 
 
Как обаче погледнаха на тази идея диджеите, които през миналото лято бяха сюрпризирани от същото министерство с наредба, която регламентира тяхната професия?
 
Припомняме ви, че точно в разгара на сезона главите на диджеите също се сгорещиха. Наредбата истински ги впечатли, а музикантите от „Дийп зоун проджект” обещаха да направят ремикс на песента „Училище, наше любимо...”.
 
Това в никакъв случай няма да ни помогне - това би било добре, ако изцяло законово се регламентира това в заведения, клубове или концерти артистите и изпълнителите да притежават определена категория дали стават за тази работа”, коментира Дидо от групата.
 
Някога у нас съществуваха „Импресарска дирекция” и „Бюро естрада”, където упражняването на подобен тип професия бе регламентирано със съответните качествени изисквания, както и механизмите за контрол.
 
Днес Дидо и „Дийп зоун проджект” ходят по участия, където ги канят, без да им изискват какъвто и да е било документ за квалификация. Единственото условие е публика, добри продажби и сериозно присъствие на музикалната сцена.
 
„Това трябва да бъде синхронизирано със самата Асоциация на българските диджеи, да се обсъдят различни варианти как този механизъм би могъл да работи още по-добре, но това държавният служител не би трябвало въобще да го прави, защото той надали има тези познания”, посочи Дидо от „Дийп зоун”.
 
Иначе музикантите виждат и определени преимущества в това тяхната дейност да бъде поставена на академично ниво, най-малкото, защото това ще се отрази на качеството в тяхната работа.
 
„Всеки може да се нарече диджей, ако се снабди с един лаптоп или си пусне няколко емпетройки, това не е диджей, диджеят е съвсем друго нещо и хората знаят какво е истински диджей”, убеден е Дидо.
 
Повече гледайте във видеото.