В далечната 1948 година то е създадено от група ентусиазирани българи градинари

На 17 април българското училище "Д-р Петър Берон” в град Прага празнува 65 години от своето създаване.

 

В далечната 1948 година то е създадено от група ентусиазирани българи градинари като частно училище, в което учат 30 деца.

 

През октомври 1948 година Министерството на народната просвета в България решава да има държавно училище и изпраща първите мисионери – учителките Богдана Тошкова и Александрина Неделчева. Официалното му откриване става на 14 февруари 1949 година. 

 

Първоначално  българското  училище в Прага е създадено като основно, с интернат и  се нарича Българско народно основно училище „Георги Димитров”. Броят на учениците бързо започва да расте, увеличава се и числеността на педагозите. Това е причина от учебната 1951/1952 год. общежитието на училището да  се премести в самостоятелна сграда. Учениците са 96, разпределени в осем паралелки. 

 

Постепенно материалната база на училището се подобрява, авторитетът му расте и броят на учениците се увеличава.

 

От основно, през учебната 1989/1990 год., със заповед на министъра на народната просвета , учебното заведение става Единно средно политехническо училище, а на 7 юни 1996 год.  е преобразувано в Българско средно общообразователно училище и получава името „Д-р Петър Берон”. От 2003 год. то се намира в нова сграда, в Дейвице, на ул. „Рихтарска”.

 

Днес БСОУ”Д-р П. Берон” в Прага е с 12-годишен срок на обучение. В него се възпитават 150  българчета, работят учители професионалисти, а историята му се обогатява с всеки изминал ден – пише се от учениците, учителите, родителите.