Делегация, водена от митрополит Николай, ще донесе Благодатния огън от Ерусалим

Отбелязваме Велика събота - последният ден от Страстната седмица, който предшества Великден. Денят е свързан с оплакването и погребението на Исус.

 

По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили го и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, недалеч от Голгота.

 

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус е предрекъл възкресението си. Невярвайки на думите му и от страх, че Апостолите може да откраднат тялото, измолили от Пилат военна стража.

 

В този ден жените посещават гробищата, преливат и прекадяват. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове. Велика събота е и последният ден, в който можем да боядисваме яйца за празника.

 

В 23:30 часа патриарх Неофит ще оглави богослужението за Възкресение Христово в катедралния храм "Св. Александър Невски". Делегация, водена от Пловдивския митрополит Николай, ще посети Божи гроб, за донесе в България Благодатния огън за Възкресение Христово.  

 

Божи гроб е под олтара на църквата "Свето Възкресение Господне" в Ерусалим. Представлява гробницата в скалата, в която е бил погребан Исус Христос след разпъването му на кръста, и преди Възкресението му. В храма ежегодно се провежда церемонията по запалването на Благодатния огън. През 2014 г. службата ще се ръководи от Патриарха на Ерусалим и на цяла Палестина Теофил Трети, от когото митрополит Николай ще вземе огъня за България.

 

Делегацията ще запали няколко фенера, които се съхраняват в специален контейнер в самолета през целия път. Чартърният полет ще кацне на летището в Пловдив, откъдето духовници от цялата страна ще могат да разнесат из България.