От НАП предупредиха, че тази година ще са безкомпромисни

"НАП плаши данъкоплатците с бързи запори върху заплатите”, пише на първите си страници вестник „Сега”. Въпреки собствените си грешки в данъчната кампания приходната агенция реши да действа ударно спрямо неплатилите в срок. Ден преди крайния срок за подаване на данъчните декларации и плащането на дължимия за 2013 г. данък, от НАП предупредиха, че тази година ще са безкомпромисни по отношение на откриването на процедури за принудително изпълнение спрямо неплатилите в срок данъци.

 

Списъкът с мерки включва налагането на запори върху заплатите, а при по-големи задължения – и запор върху имуществото. В същото време проблемите с кампанията идват от законодателни промени, за които самите управляващи неофициално признаха, че следва да бъдат отменени. За намерението на НАП да бъде безкомпромисна съобщи пред Дарик радио говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров. Според него законът дава всички права на данъчните да започнат процедура по принудително изпълнение, ако в първата седмица на новия месец в НАП не постъпи плащане по декларирания данък. 

 

В. ”Телеграф”: Морето остана без готвачи и балериниПроцедурата започва с покана за доброволно изпълнение и при отказ преминава в принудителни мерки като запор на заплатата и върху движимо и недвижимо имущество. Наред с принудителното събиране на забавените суми, до юни НАП ще извърши и допълнително засичане на подадените декларации и информацията, подадена от платците на дохода. Макар от НАП да отричат, заканите за нулев толеранс при закъснели плащания са прецедент за последните няколко години, в които кампанията течеше спокойно, защото целият дължим данък се удържаше авансово.

 

Другите теми в печата:

 

В. "Труд”: Пълна свобода за уреждане на мачове

В. "24 часа": Най-голямо неравенство в Сливен, най-малко в Благоевград

В. "Стандарт": Отпуската няма да гори

В. "Новинар": Край на четенето за матурите

В. "Телеграф": Морето остана без готвачи и балерини

В. "Монитор": Търсят двореца на Константин Велики

В. "Капитал": "Монбат” е най-добрата публична компания

В. "Преса": София и Скопие честват заедно Кирил и Методий