Вече втора година Даниела Ангелова ползва компостер

В един селски двор в Долни Богров боклукът вече не пречи, напротив – помага в ежедневието на хората. 

 

Вече втора година Даниела Ангелова ползва компостер. Осигурен й е от Столичната община, по проект за крайградските зони на София. В него тя слага бурените от градината, листата от дърветата, обелките от краставиците, даже черупките на яйцата. Този обем стига да преработи отпадъците от цял декар насаждения. Когато кутията се напълни, Даниела залива съдържанието й с разтвор на дрожди, ензими и други естествени микроорганизми. След десет дни нивото спада почти до долу. А от долното чекмедже Даниела вади екотор.  

 

От лятото семейството участва и в общински пилотен проект с европейско финансиране за разделно събиране на метал, хартия и стъкло. Те се извозват буквално от вратите на хората в Долни Богров и Овча Купел.  Целта е да се освобождава обем – първо в кофите за боклук, после на сметищата. За варела на Даниела проектът работи. 

 

Щом този варел се пълни по-бавно, може и да се вдига по-рядко. Това пести на общината пари. Заявката е те да се инвестират в облагородяване. За намаляване на такса смет засега не се говори. 
Факт е, че сега се инвестира в отговорно отношение към боклука и околната среда. 

 

Разширява се и познатата система с разноцветните контейнери. Днешният пример от околностите на София. 

 

Ако системата за разделното събиране на отпадъците заработи навсякъде, всички ние имаме основание да очакваме и намаляване на такса смет

 

Целия репортаж гледайте във видеото.