Целта е шофьорите, които не спазват правилата на пътя, да не остават ненаказани

Глобите от КАТ без давност, докато не се връчат на нарушителя. Това предлагат експерти по пътна безопасност. Целта е шофьорите, които не спазват правилата на пътя, да не остават ненаказани. 

 

Сега всяка глоба за нарушение на пътя има давност от 2 до 3 години и тя започва да тече в деня на налагането й. Така обаче хиляди шофьори успяват да се спасят от санкцията - просто изчакват глобата им да „изгори”. Това е и причината поне половината от глобите да остават несъбрани, казват експерти. С други думи поне 500 хиляди шофьори се спасяват и не плащат за нарушението си. Затова идеята е давността да започне да тече в момента, в който нарушителят получи наказателното си постановление.

 

За да се спасят от глобата сега шофьорите-нарушители масово влизат в „завера” с пощальона, който носи фиша за превишена скорост. Така разписката се връща, а давността вече тече.

 

Според експертите това създава у нарушителите чувство за безнаказаност на пътя.

 

От „Пътна полиция” твърдят, че нито една глоба не престоява при тях. Причината е, че ако до 30 дни нарушителят не я плати, санкцията потегля към данъчните за принудително събиране

 

За да спре тази порочна практика, експертите предлагат при невръчен акт глобите на КАТ да не „изгарят“ по давност.

 

За да се справят с тези шофьори, експертите предлагат те да отнасят двойни глоби, ако не платят до година след връчването на разписката., а съвестните водачи, които плащат веднага, да получават бонуси.

 

За да станат промените факт те трябва да влязат като предложения в Закона за движение по пътищата, след което да бъдат одобрени и от парламента.

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си