Законодателството не позволява те да се ползват за нищо друго, освен за образователна, социална или здравна дейност

Стотици сгради на бивши училища в цялата страна се рушат. Няма деца, които да учат в тях и училищата се оказват ненужни. В същото време сградите им не могат да бъдат продадени на частни инвеститори и продължават да натоварват общинските бюджети с разходи по поддръжката им. 

 

До преди 8 години в тази сградата своето основно образование са получавали стотици жители на квартал „Марийно” в Димитровград. Сега тя пустее, също като десетки други в общината, а опазването й струва хиляди левове годишно.

 

Законодателството не позволява тези сгради да се ползват за нищо друго, освен за образователна, социална или здравна дейност например. Заради това на практика инвеститори липсват и общините не могат да продадат рушащите се имоти.

 

Бившите училища, които сега се ползват за други дейности, са продадени преди повече от 12 години от Агенцията по приватизация. Дори и техните собственици обаче често имат проблеми с промяната на предназначението. Едни от малкото късметлии, които ползват подобна сграда за частен бизнес са в близкото село Сталево, където отглеждат гъби.

 

Единственият вариант сгради като тази в кв. „Марийно” да последват съдбата на малкото ползващи се за друго училища, е промяна в закона, която да позволи лесна промяна на предназначението им.

 

Хората в квартала също смятат, че училищният звънец няма да бие повече тук, по-добре сградата да се продаде на инвеститор.

 

Кметове вече водят разговори с депутати за подобна промяна.