15 чинара са премахнати по време на реконструкцията на централната част на града

Еколози се изправят срещу кметството в Хасково заради изсечени дървета. Петнайсет 30-годишни чинара са премахнати по време на реконструкцията на централната част на града. Срещу това се обявиха група еколози. Според тях дърветата са отсечени без причина, а зелените площи в града намаляват.

 

До преди три седмици на в центъра на Хасково корони издигаха 15 30-годишни дървета. Сега от тях няма и следа. Те са премахнати по време на реконструкцията на площада, а обяснението на общината е че са се оказали опасни.

 

„Премахването им се наложи аварийно, след като се установи на място при направения изкоп какво е състоянието на кореновата им система”, коментира началникът на отдел „Екология” към община Хасково Венета Тенчева.

 

Еколози от града обаче не приемат това обяснение и не ги успокоява фактът, че в центъра на града ще бъдат засадени над 100 нови дървета. Те не са съгласни и с резитбата на клоните на останалите дървета в центъра на града.

 

От общината се хвалят, че зелените площи в Хасково не са никак малко в сравнение с останалите градове в страната. Хората тук обаче са раздвоени в мнението си за изсичането на дърветата.

 

Премахването на дърветата е съобразено със закона. Тъй като броят им е малък, а видът не е защитен, от Регионалната екоинспекция, която отговаря за растителните и животински видове, нямат становище.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Димитър Иванов

 

Очакваме и Вашите сигнали в "Моята новина".