Смерч премина през софийското село Чепинци и изтръгна покриви

Проливни дъждове и ураганни ветрове бушуваха у нас. Смерч премина през софийското село Чепинци и причини значителни щети. Жителите са притеснени, тъй като пет от къщите са с изтръгнати покриви. Всички керемиди са разпръснати на земята. 

 

Торнадото, както хората определиха бурята, е изкоренило и няколко дървета. Вдигнало е във въздуха и тежка метална кофа. За щастие няма пострадали, но щетите за жителите на Чепинци са големи, тъй като ремонт на покрив излиза скъпо, а хората нямат пари. Това са едни от къщите, които бяха най-сериозно пострадали след взривовете в Челопечене. Хората се надяват на помощ от общината. 

 

Междувременно силни градушки се изсипаха на много места в страната днес. Жълт код за опасно количество валежи е обявен в 7 области, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Кадри на проливни дъждове и ураганни ветрове изпратиха зрители от Дупница. Иван Кръстев от Пловдив е заснел силна градушка в района. Силвия от Требич пък е изпратила кадри от порой. В Благоевград пък падна огромна липа, която затиснала автомобил и няколко контейнера за боклук.

 

Екип на „Новините на Нова” посети един от командните центрове към Регионална дирекция „Борба с градушките” – Област Враца. В небето над страната годишно се изстрелват над 3500 ракети. Всяка от тях съдържа агент, който насища градоопасния облак с частици, така че влагата да кристализира около тях. Колкото повече частици има в облака, толкова по-малки са зърната град, които има опасност да поразят реколтата.

 

Три радарни системи постоянно наблюдават небето над страната. Специалистите в центрове определят кога и къде да се стреля. Ракети не се насочват към специални обекти и населени места. Около Враца - един от потенциално най-градоопасните райони в страната, има 24 ракетни площадки. Във всяка от тях дежури човек, който приема командите за изстрел и има последната дума в борбата с градушката.

 

В късния следобед в района на село Бърдарски геран се изля порой от близо 40 литра на кв метър. До градушка не се стигна, а опасният облак бавно се изнесе към съседна Румъния.

 

Очакваме вашите снимки и видеоклипове в "Моята новина"!

 

Репортери: Надя Ганчева, Николай Василковски