Те ще могат да се премахват принудително, а разходите по събарянето им ще бъдат за сметка на собствениците

Нова наредба слага край на сградите убийци в София. Те ще могат да се премахват принудително, а разходите по събарянето или укрепването им ще бъдат за сметка на собствениците. 

 

Общината и сега премахва опасните и незаконни сгради, но процедурата се точи с месеци, дори години. Освен това собствениците обжалват решенията и така дългите съдебни битки връзват ръцете на институциите. Именно това целят новите правила. Да се действа бързо и категорично, за да няма жертви.

 

760 са сигналите за опасни сгради. На собствениците на 469 от тях са издадени предписания за премахване или укрепване. Новата наредба ще развърже ръцете на общината.

 

За да си върне изразходваните пари общината ще издава изпълнителен лист. Ако длъжникът не го изплати, съдебен изпълнител ще запорира сметките или може да продаде имуществото му до покриване на дълговете.

 

А иначе. Съборени са над 120 сгради, но след продължителни съдебни дела.

 

По закон глобите за собствениците на опасни постройки стигат до 100 хиляди лева. Такава бе наложена на притежателя на захарна фабрика в София, след като част от покрива се срути  и премаза 2-ма мъже през 2009-та. Той обаче обжалва в съда и санкцията бе намалена на 50 хиляди лева. При тежкия инцидент, при който парапетът на балкон в идеалния център се откърти, загина млад мъж, а две момичета бяха тежко ранени. 

 

Новата наредба все още не е приета.