Депутатът от БСП не отрече, че НЕК може да има дълг от 3 млрд. лева

„Задържането цената на тока е помогнало за пренасочване на средства от големите корпорации към обикновените хора, каза в студиото на „Здравей, България депутатът от БСП Антон Кутев. Той изтъкна, че по отношение на сектор „енергетика”, всяка година в управлението на ГЕРБ е имало качване на цената на тока и че управляващите не са позволили ново увеличение.

 

„Не знам дали НЕК има дълг от 3 млрд. лева, но знам, че със сигурност има печалба и са спестени 100 милиона лева на потребителите. Дори и да имало дълг на НЕК, той трябва да бъде преразпределен към производителите, смята Кутев. Според него трябва да се намалят „огромните печалби” в сектор „енергетика”.

 

На въпрос как тълкува процедурата на ЕК за „Южен поток” и ЕРП-тата, Кутев каза, че управляващите са в диалог с ЕК, както и други предишни правителства. Според депутата „няма дисонанс” в отношението с Брюксел. Народният представител заяви, че ЕК можела да се съмнява, че атаката срещу ЕРП-тата е политическа, но не го била казала в прав текст.

 

Кутев коментира и спекулациите, че в петък вотът на недоверие ще бъде осуетен поради липса на кворум. „Тези от нас, които нямат друга работа, ще присъстват. Решение на групата на "Коалиция на България" дали да присъства на вота на недоверие в петък няма. Не може и да се очаква, че когато сме в предизборна кампания, всички ще сме на линия. Проблемите в енергетиката са изключително важни, но нито са от вчера, нито ще свършат утре. Ние нямаме никакъв проблем с това да говорим по тях. Но е абсолютно излишно да го правим в деня преди изборите, каза депутатът.

 

Целия разговор по темата гледайте във видеото.