В Страхилово се краде без да се подбира

Село Страхилово събира подписка за изселването на фамилията на Валентина Банчева и Огнян Вангелов. Откакто семейството е в селото, хората все по-често стават жертва на нагли кражби в домовете си, а тези, които живеят сами, са безсилни да се справят.


86-годишният Димитър е станал жертва на крадците. Откраднали му машинката за рязане на дърва, а на бабата взели дрехи и кърпи. Взели още дарака, бакърени съдове и други вещи.
Последната кражба станала само преди няколко дни. Тогава наглите апаши се промъкнали в къщата на самотната 83-годишна Пена Абазова, докато спи. Отмъкнали всички железни предмети и много домакински уреди.

Още по темата

 


За да пазят майка си, почти денонощно от Велико Търново до Страхилово пътуват двете й дъщери Маргарита и Величка, инициаторки на подписката, която са нарекли „Граждански иск”.


Наглите крадци не само, че ограбват чужди къщи, но и често нощуват там. Пенка Желязкова разказва, че след като била ограбена, отишла да живее при семейството на сина си. Един ден се престрашила да се върне у дома, но видяла, че някой е спал на леглото й.


Полицията в Полски Тръмбеш знае за проблема с многолюдната фамилия. Законите обаче не позволяват тези хора и други като тях да бъдат изгонени. Може само да бъдат глобявани и дадени на съд при доказване на престъпление.


Величка Димитрова разказва, че едва спасили майка й. Обяснява, че откакто ромската фамилия се е настанила в селото, хората живеят в страх.


„Те живеят в къщата на бащата на Валентина Банчева. И по Закона за гражданска регистрация ние няма как да ги изгоним. Те нямат адресна регистрация в Страхилово. Надявам се с помощта на полицията да се установи, че те живеят незаконно и ако документите им не отговарят, ние няма да ги регистрираме”, обясни Диана Димитрова – кмет на селото.


Повече по темата гледайте във видеото.