Смешно е ние да показваме на прокуратурата изборните престъпления, каза журналист

Разследване на "Здравей, България” за принуда за гласуване за конкретна партия разбуни духовете в Бобов дол. След случая прокуратурата се самосезира. 

 

"Първо трябва да проучим сигнала и всички обстоятелства по него. ЦИК е институция, която трябва да гарантира това българите да участват в законни и свободни избори. Ние няма да разследваме престъпление, а ще се опитаме да вземем всевъзможни мерки, за да успокоим тези хора, че имат институционална подкрепа”, коментира в "Здравей, България” говорителят на ЦИК Цветозар Томов. 

Още по темата

 

"Смешно е, че ние журналистите показваме изборните престъпления, а след нас се сезира прокуратура, МВР, ЦИК. Тези престъпления са масови и вместо ние да отразяваме как са ги хванали, трябва да им показваме и те да взимат мерки”, коментира от своя страна разследващият журналист Васил Иванов.

 

Институциите за случая ”Бобов дол”На въпрос има ли право ЦИК да съобщи името на партията-нарушител в Бобов дол, Томов обясни, че ако комисията прецени, че има нарушение на изборното законодателство, може още днес да каже името й. 

 

"Много вероятно обаче е партията, стояща зад човека в репортажа, да каже, че няма нищо общо с него и отново нищо да не се докаже”, поясни говорителят на ЦИК.

 

"Очевидно законодателният път не е достатъчен. Това е резултат от една много тежка феодализация. В случая Бобов дол излезе наяве, но хора в подобни ситуации има на много места в страната”, коментира Калин Славов от "Прозрачност без граници”. 

 

"Искам да спомена един много ефективен механизъм, за който законодателят остава глух. Това са така наречените преброителни центрове. Купуването на гласове може да се случи, защото този, който оказва натиска, има обратна информация – в дадената секция дали е получил гласовете, които е поискал от своите служители. Когато има преброителни центрове, това не може да се случи, защото гласовете се събират на едно място и не може да бъде проследено в коя секция как е гласувано”, обясни Калин Славов.

 

Какво още коментираха гостите в студиото относно бюлетините и начина на гласуване – гледайте във видеото.