Назначените ще получават минимална заплата от 340 лева

490 безработни от Пловдив, Пазарджик и Смолян ще бъдат назначени като охранители в помощ на полицията. Те ще бъдат изпратени в селата, където няма полицейско присъствие и има висока престъпност. Ще получават минимална заплата от 340 лева.

 

Георги Цветков е един от хората, които ще бъдат назначени като охранители в помощ на полицията. 43-годишният бивш стругар казва, че лесно ще се справи със задачата на шериф.

 

„Моята задача ще бъде да обикалям селото. Да следя за съмнителни лица, които се навъртат около къщите и по връзката, която ще имаме с полицията да докладвам. Нямаме право да носим оръжие и да задържаме хора. Парите не са много, но съм с малко дете на 10 месеца”, разказва той.

 

Георги е от пловдивското село Костиево, което се прочу с високата битова престъпност. За сигурността на всичките 2000 жители тук се грижи само един полицай.

 

„Влезли са, преровили са всички шкафове и гардероби на втория етаж. Намерили са 40 лева и едно кръстче в панталона и са го взели, а долу са открили 100 лева. До мен имах доста пари, че продадохме една земя и оръжие, защото съм бивш военен. Докато съм спал влязоха”, казва Ганчо Иванов.

 

За да няма повече подобни оплаквания, във всяко проблемно село ще дежурят по четирима охранители. Те ще се трудят на две смени, за да се обхване по –голямата част от денонощието.

 

Охранителите ще получават заплата 340 лева и ще бъдат назначени на трудови договори към местните кметства за срок от 8 месеца. Изискванията са да имат поне основно образование. „Трябва да имат чисто съдебно минало и трябва да са физически и психически здрави, за да изпълняват този вид дейност”, казва директорът на Регионална служба по заетостта- Пловдив Мария Георгиева.

 

Общо 5 хиляди охранители се търсят в момента чрез бюрата по труда в цялата страна. Възрастови ограничения няма.

 

Репортер: Благой Бекриев