Кранчето спира за проекти, свързани с туризъм и градско развитие

Втора европрограма влиза във фризера. Брюксел замрази част от плащанията по програма „Регионално развитие”. Санкцията идва след открити нарушения при контрола и управлението на проекти, финансирани по програмата.

 

Временно кранчето спира за проекти, свързани с туризъм и градско развитие. Замразени са най-малко 640 млн. лева. Все още не е ясно колко от усвоените средства по програмата вече са разплатени от Брюксел. Едно обаче е сигурно – плащанията ще бъдат възстановени едва след като българските власти докажат, че са решили проблемите с управлението и контрола.

 

С пари по „Регионално развитие” Бургас се снабди с едни от най-модерните и високоскоростни автобуси. Заради нарушения на местната власт при търговете, открити в одита на Брюксел, проектът за интегриран градски транспорт в морския град може да се окаже на карта.

 

„Какви са точно забележките и констатациите на този етап не знам. Това, което можем да кажем, че общината е спазвала националното законодателство и указанията на управляващия орган, свързани с изпълнението на тръжната процедура”, заяви Атанаска Николова, зам.-кмет на Бургас.

 

Подобни съмнения има и за проекти при купуването на пожарни коли на МВР, както и за модернизирането на Асеновград – всичките финансирани с пари по програмата.

 

„Най-големите нередности са свързани с начините, по които са избирани изпълнителите на съответните договори”, поясни Деница Караджова, председател на Комисия по регионално развитие в Народното събрание „По-важното е какво правим с обществените поръчки оттук нататък, защото това се оказва препъникамък”.

 

Този препъникамък можел да преобърне и други проекти, финансирани от Брюксел, смятат от опозицията – в перата конкурентоспобност, земеделие. „Това се дължи на проблеми и на грешки, но по-скоро имаме посланието за недоверие за справяне с проблемите”, коментира бившият регионален министър Лиляна Павлова.

 

От кабинета също допуснаха подобни проблеми. Премиерът обаче подчерта, че повечето от тях били от времето на ГЕРБ: „Предстоят заключителните одити и можем да очакваме нови рискове и нови неприятни изненади, предупреди премиерът Пламен Орешарски.

 

Докато плащанията от Брюксел са замразени, проектите ще трябва да се финансират от националния бюджет. Това сериозно заплашва хазната, предупреждават експерти.

 

От Брюксел очакват мерките на държавата, за да вземат окончателното решение за всяко едно евро, което от тук нататък ще тръгне към България. От регионалното министерство вече обещаха повторна проверка на обществените поръчки и затягане на контрола при търговете.

 

Повече по темата ще научите от видеото.