Болестта все още убива годишно над 600 хиляди души, най-вече в Субсахарска Африка

Научна разработка с използването на генномодифицирани комари дава нови надежди в борбата срещу маларията, при което няма да бъдат използвани нито скъпи пестициди, нито чудодейни ваксини, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

 

В рамките на експериментите британски биолози инжектирали в генома на комара Anopheles gambiae - един от главните разпространители на маларията в света, специфичен ензим - I-Ppol. Той изрязва ДНК на X- хромозома, отговорен за възпроизводството на самките при производството на сперматозоидите. Но не атакува Y хромозомите, отговорни за зачеването на мъжките екземпляри, е написано в публикация на лондонския "Imperial College", където бе направена разработката.

 

Изследователите събрали на едно място 50 генно модифицирани мъжки комари с 50 диви женски. В 4 от 5-те вивариума, където били събрани, популацията на комарите била напълно унищожена в рамките само на шест генерации поради липса на самки, които да продължат рода.

 

"Ние считаме, че нашият иновационен подход представлява важна стъпка в правилната посока, заяви един от авторите на експериментите Андреа Кризанти. За пръв път успяхме да предотвратим излюпването на женски екземпляри в лабораторни условия! А това ще ни помогне в борбата срещу маларията."

 

От 2000 година насам мерките за ограничаването на популацията на комарите и превенцията успяха да смъкнат смъртността на маларията с 42 на сто в глобален мащаб. Но тази болест все още убива годишно над 600 хиляди души, най-вече в Субсахарска Африка. И тези мерки се сблъскват все по-често с резистентни на инсектициди преносители, припомнят агенциите.