Тристранните преговори в Брюксел приключиха без споразумение

Без споразумение приключиха водените в Брюксел преговори за руския газ между Русия и Украйна с посредничеството на ЕС, предаде БГНЕС.

 

Украинската страна отхвърли руското предложение за 385 долара за 1000 кубика, което включваше и отстъпка от 100 долара. "Не сме съгласни каквато и да е част от цената да зависи от решение на правителството. Искаме да променим целия механизъм на цеонообразуването", заяви украинският министър на енергетиката Юри Продан. Той добави, че Украйна има предложение за реверсни доставки на цена, която доста по-ниска от руското предложение. Въпросът за сигурността на доставките на газ в Европа зависи "само от руската страна", каза още украинският министър. По думите му Стокхолмският арбитраж остава единственият начин да се регулира газовата криза.

 

От своя страна еврокомисарят Гюнтер Йотингер, който изпълнява посредническата роля от името на ЕС, заяви, че 100-доларовата отстъпка трябва да стане основа за определяне на новата цена на газа за Украйна.

 

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че датата на следващата тристранна среща по газовия въпрос още не е определена, но "руската страна е готова да се среща във всеки един момент".

 

По-рано днес руският президент Владимир Путин бе заявил, че цената от 385 долара за 1000 кубика е окончателна и ако тя бъде отхвърлена, "ще преминем към съвсем друга фаза, това не е наш избор". Той обвини Украйна, че със своите изисквания води преговорите към безизходица.