При излизане в пенсия учителите ще получават 8 брутни месечни заплати вместо досегашните шест

Увеличават стартовите учителски заплати от 1 септември. Това ще стане факт, благодарение на подписания днес Колективен трудов договор между МОН, работодателските организации и синдикатите от системата на образованието.


Според договора ще се променят минималните основни заплати на заетите в образованието. Така от 1 септември младши учител, учител, педагогически съветник, ресурсен учител и възпитател ще получават стартова заплата не по-ниска от 530 лв., старши учител и старши възпитател – 555 лв., главен учител и главен възпитател – 590 лв., помощник-директор – 630 лв., а директор на училища, детски градини и обслужващи звена – 680 лв.


Нов момент в Колективния трудов договор е и правото на учителите при излизане в пенсия да получават 8 брутни месечни заплати, а не както досега 6 заплати. От това право могат да се ползват преподаватели с най-малко 10-годишен трудов стаж в едно училище.


При закриване на учебно заведение преподавателите ще получават обезщетение в размер на 2 брутни месечни заплати.


Не по-малко от 85 лв. върху заплатата ще получават преподавателите с научна степен „доктор”, а „доктор на науките” – не по-малко от 100 лв. допълнително.