Дизайнери отправиха предложение към родните майстори да внедрят традициите в модерното

Българските занаятчии с нов шанс да пробият на международните пазари. Едни от най-известните дизайнери на Лос Анджелис отправиха атрактивни предложения към родните майстори да внедрят българските традиции в модерните продукти зад Океана. Това се случи в рамките на Международния фестивал за дизайн и визуална култура  ONE DESIGN WEEK, който се провежда в Пловдив. Медиен партньор на най-мащабното досега изложение е Нова телевизия.

 

Майсторите от малките занаятчийски работилници в Стария град в Пловдив бързо омайват с уменията си Тахминех и Енрико. Родената в Иран дизайнерка и нейният италиански партньор имат собствена компания за продуктов дизайн, базирана в Лос Анджелис. Едно от нещата, които ги впечатлява са тъканите, които Елена извайва в малкото си ателие.

 

Двамата бързо сядат зад стана,за да усвоят тънкостите на занаята. „И дори само с половин час експериментиране с работа на стана всъщност си даваме сметка колко трудоемко е цялото това нещо”, казва Таминех.

 

Докато показва на двамата дизайнери как навремето нашите прадеди са произвеждали тъканите, Елена им разказва за българските фолклорни традиции. Нещо, което впечатлява чужденците и те решават занапред българката да майстори част от елементите, които ще влагат в модерния дизайн на осветителни тела.

 

„В много от нещата, които Елена твори влага свой дизайнерски нюх, който се основава на старите традиции. Това се среща рядко. Използвайки нейното изкуство мисля, че можем да направим заедно красиви и атрактивни продукти, които в Лос Анджелис биха се изкупили веднага”, допълва Енрико Бресан.

 

За Елена, която 30 години е над стана, пробивът ѝ на международния пазар ще е своеобразен успех, защото у нас трудно продава изделията си.

 

Дизайнерите от Лос Анджелис твориха и с майсторите, участващи в седмицата на традиционните занаяти, която се провежда в Етнографския музей.

 

Днес е последният ден от Международния фестивал за дизайн и визуална култура. Той ще бъде закрит тази вечер.

 

Репортер: Благой Бекриев