Според Щайнмайер, с позицията си Русия вече навреди на своята икономика

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер подкрепи предложените секторни санкции срещу Русия, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

 

С оглед последните събития в Украйна "поведението на Русия не оставя на държавите от ЕС друг избор", цитира думи на министъра германският вестник „Зюддойче Цайтунг”. "Оставаме верни на своя курс, предвиждащ добре обмислени и приети съвместно общоевропейски мерки за засилване на натиска, също и готовност за сериозни преговори с Русия", изтъква Щайнмайер.

 

Според него Русия "с позицията си вече причини вреди на своята икономика", а секторните санкции, за които Еврокомисията е подготвила вече законодателни предложения, "ще засилят нещата".

 

По данни на ИТАР-ТАСС подготвеният пакет от антируски санкции включва временни ограничения върху някои предоставяни на Русия финансови услуги, сключването на нови договори в отбраната и продажбите на техника с двойно предназначение, освен това забрана да се доставят на Русия нови технологии и хай тек оборудване за горивно-добивния сектор. Очаква се предложенията да бъдат обсъдени в Съвета на ЕС на ниво посланици в началото на идната седмица.