Записването на учениците ще продължи до края на август

Свободни места остават в гимназиите и след четвърто класиране. Ще се закриват ли паралелки и ще бъде ли по-кратка ваканцията за учениците? 


След многото уроци сега е ред на заслужена лятна ваканция за приетите гимназисти. С големи очаквания Йоана очаква първата си среща с новите съученици и бъдещи приятели.  


„На първо класиране бях приета в 22-СОУ. Исках много в 133-то и на второ класиране бях приета в 133-то с руски и английски”, разказва Йоана Маноилова. 


Там свободни места няма, както и в повечето елитни гимназии в столицата. В много други обаче проблем има. 


„Къде останаха най-много места? - Трудно ми е да кажа, за всеки регион е различно. Края на август ще знаем точно, но най-вече професионалните гимназии страдат най-много”, обясни образователният министър Анелия Клисарова. 


А причините за проблемите са различни. 


„Има ученици, които не са успели да влязат в гимназия, където са желали. Тогава предпочитат да останат в осми клас в училището където са били, други се насочват към професионалното образование. Края на август ще имаме по-точни разчети. Засега места има”, обясни министър Клисарова. 


За запълването на свободните места ще започне така нареченото директорско класиране на базата на успеха на ученика и необходимият бал за влизане в съответната паралелка.

 

Записването ще продължи до края на август. Тогава ще стане ясно и дали ще се наложи да се закриват паралелки. 


И една изненада за учениците - просветното министерство предвижда коледната ваканция да е по-кратка в сравнение с миналогодишната.  


„Мисля, че това не е много добра идея. Може би учениците няма да могат да си починат”, казва Йоана. 


„Всичко зависи как е разположена ваканцията и коледните празници са съботите и неделите, така че не мисля, че ще тревожим учениците с това”, коментира още министър Клисарова. 


Повече по темата гледайте във видеото.