С оттеглянето на Красимира Медарова се завъртя името на Емилия Друмева

Малко след встъпването в длъжност на служебния кабинет „Близнашки” дойде и първата оставка. Назначената с указ на президента в петък, 8-ми август, за министър, отговарящ за изборите - Красимира Медарова се отказва от поста. Тя е помолила президента Росен Плевнелиев да бъде спряна процедурата за встъпването й в длъжност. 
 
Медарова прекара на поста 2 дни, през които от различни граждански организации критикуваха избора й с доводи, че е близка до ГЕРБ, че е оглавявала ЦИК по време на изборите през 2011 г., когато депутати от ГЕРБ бяха снимани в избирателни комисии. В крайна сметка тя се отказа от поста с писмо до президента. 

Още по темата

 
„Публичния отзвук, който наблюдавам през последните два дни, ме убеди, че заемането на поста е възможно да донесе негативи на служебното правителство и най-вече да хвърли съмнение върху честността на предстоящите парламентарни избори”, пише Красимира Медарова в писмото и допълва:
 
 
„Ясно съзнавам, че това мое решение ще предизвика известни административни трудности, но при така създалата се ситуация, участието ми в служебния кабинет няма да донесе очакваните ползи.”
 
На самия служебен премиер пък му се наложи да се чуди трябва ли му министър, който да отговаря за изборите или не. Според Гeорги Близнашки, който и да бъде поставен на поста сега, ще инкасира негативи. За Нова ТВ той заяви, че не изключва възможността да няма министър, отговарящ за изборите, и да бъде запазено старото положение.
 
Според „Протестна мрежа” проблемът не е в поста, а в човека. Tе са за такъв министър, но не и за тази личност.
 
С оттеглянето на Медарова се завъртя името на бившия конституционен съдия Емилия Друмева - тя обаче ще е част от политическия кабинет на Близнашки и не е кандидатура за поста. Служебният премиер намекна и за промени в Конституцията – в Закона за прякото участие на гражданите и в Изборния кодекс, които да готвят заедно с Друмева. 
 
Премиерът коментира, че с оттеглянето на Красимира Медарова всъщност управляващите се вслушват в гражданското общество.
 
„Трябва да си даваме сметка, че всички които имат опит с избори, вече са били някъде и в ЦИК. Трябва да сме милостиви. Сама по себе си кандидатурата не е лоша. Когато задкулисието реши да ти скрои номер, трудно се овладява положението. Голямата сянка дойде от констинбродския пролем”, коментира още служебният премиер. 
 
Вероятно Красимира Медарова ще остане съдия, тъй като сама обяви, че оттегля молбата си пред ВСС да бъде освободена. 
 
Президентът и премиерът трябва да обявят в понеделник, 11-и август, какво е решението им – ще има ли пост министър на изборите и кой ще го заеме. 
 
Повече по темата гледайте във видеото.