Проблемът през последните години е липсата на историзъм и патриотизъм, казва подполковник Пенчев

„Смятам, че кражбата на Шипка е с цел материално обогатяване. Предметите имат своята нумизматична и колекционерска стойност и много лесно могат да бъдат пласирани на черния пазар, заяви за "Здравей, България" доцент Михов от Великотърновския университет. „Има сериозни пропуски в организацията на работата и в охраната на музея. Ръководството на музея носи персонална вина за случилото се”, допълни той.

 

Проблемът през последните 20 години е заниженото чувство за историзъм и патриотизъм”, добави подполковник Пенчев от Националния военен университет.

 

Паметникът на свободата на връх Шипка беше ограбен, след като остана неохраняем. В неделя стана факт и първата кражба. Крадците отмъкнали важни предмети от експозицията в паметника - Медали, части от униформи и един ръчен часовник.

 

Скандалът започна, след като МВР обяви, че Шипка вече не попада в стратегическите за страната обекти и поради икономия на средства не може да осигури охраната му. Хората в Габрово реагираха остро на новината за обира.

 

Новината за кражбата на Шипка бързо обиколи цялата страна и предизвика възмущение. Всички са категорични, че престъпността е голяма и ако националният паметник остане без охрана, то вандалски прояви като тази ще станат ежедневие и скоро на историческия връх няма да остане нито една реликва.

 

Предполага се, че наглото посегателство е станало през почивните дни, когато на паметника е имало най-голяма посещаемост. От експозиционната витрина изчезнали стар джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 броя ценни ордени и медали. Въпреки че реликвите нямат нумизматична стойност, те са важни за историята.

 

„Не сме имали такъв прецедент, не сме имали такава кражба. Смятам, че това е просто една нелепа случайност, защото точно в тази витрина датчикът се оказва развален. Този, който решил да прави кражбата, явно от бързане, от притеснение взема половината неща. Няма друг вариант освен полицейска охрана на връх Шипка“, коментира директорът на парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ Данчо Данчев.

 

Досега за охраната на историческия връх бяха подсигурени осем полицейски служители на МВР. Само преди седмица обаче беше официално опосветено, че няма бюджет, който да гарантира дежурствата на полицаите, а и Шипка не е сред стратегическите национални обекти.

 

От областната управа в Габрово продължават да се надяват, че Министерството на културата ще намери решение и охраната на Шипка ще остане. На 23 август на историческия връх ще се съберат хиляди признателни сънародници от цялата страна, за да отбележат 80 години от създаването на на един от символите на българската свобода. Всички се надяват дотогава да чуем и добрата новината, че пари за Шипка са осигурени. 

 

Репортер: Димитър Върбанов