В Софийския университет ще останат над 500 свободни места

7 хиляди студенти заминават да учат в чужбина. А в Софийския университет  остават повече от 500 свободни места. Великобритания традиционно е в топ 3 на най-желаните дестинации, за които излитат умовете ни. Само тази година там заминават да учат близо 1600 студенти.

 

Сред хилядите отлитащи е Емануела. „Изпълнена съм с надежда, вяра, амбициозна съм и чисто и просто трябва да се стегна да бъда постоянна и да вярвам в себе си”, казва тя.

 

И докато Емануела отлита за Великобритания, Иво се завръща на родна земя. „България предоставя различни възможности от Великобритания. Образованието от чужбина се цени много в България и дава един добър старт със скок, който в Англия няма как да се случи”, коментира той.

 

Както обикновено сред най-желаните са именно бизнес специалностите. Ръст тази година има и при кандидатите ни за IT специалностите.

 

„Във Великобритания университетите през последните години направиха много големи инвестиции в своята материална база. Изградиха собствени три студия за правене на 3D филми. Направиха компютърни лаборатории, което още в нашите университети не е дошло”, категорична е Ирина Христова от проект "Световно образование".

 

И докато Иво започва да се развива тук, остава въпросът би ли се върнала Емануела на родна земя? „Ще се връщам, разбира се, през ваканциите и евентуално ако получа някаква работна оферта, много добра, със сигурност ще се върна, това е моята родина”, заяви тя.